Sprawdzona Dieta

Dowiedz się jak jeść, jakie suplementy brać i jak sobie pomóc z problemami żywieniowymi. Od lat pomagamy szerokiemu gronu odbiorców z powodzeniem.

Żywność o niskim indeksie glikemicznym (IG)

Żywność o niskim indeksie glikemicznym (IG)

Indeks glikemiczny jest miarą ilości cukru zawartego w pożywieniu i jego wpływu na poziom cukru we krwi. Jest on również używany do pomiaru sytości posiłku. Jednakże IG nie jest nauką doskonałą i może nie mieć zastosowania do wszystkich pokarmów. Na przykład, płatki owsiane błyskawiczne mają indeks glikemiczny wynoszący 79, podczas gdy płatki stalowe mają indeks glikemiczny wynoszący 55.

Wysoki indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny to skala, która pomaga określić, ile cukru zawartego w żywności spowoduje wzrost poziomu cukru we krwi. Ogólnie rzecz biorąc, pokarmy o niskim lub umiarkowanym indeksie glikemicznym powinny stanowić podstawę Twojej diety. Do pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym należy większość owoców i warzyw. Poniżej podajemy kilka przykładów pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym – te dane są udostępnione przez portal beautically.pl. Wybór tych produktów pomoże Ci zachować zdrowie i zapobiec cukrzycy typu 2 i chorobom serca. Mogą one pomóc Ci ograniczyć apetyt i zwiększyć poziom energii. Możesz również spróbować zastąpić pokarm o wysokim indeksie glikemicznym innym, który będzie miał mniejszy indeks glikemiczny.

Żywność o niskim indeksie glikemicznym

Prawdopodobnie słyszałeś o indeksie glikemicznym. Szereguje on pokarmy według ich wpływu na poziom glukozy we krwi. Wysoki indeks glikemiczny powoduje natychmiastowy skok poziomu cukru we krwi, podczas gdy pokarm o niskim indeksie glikemicznym potrzebuje więcej czasu, aby podnieść poziom glukozy we krwi. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym to większość owoców i warzyw, fasola i niektóre ziarna. Pokarmy o średnim indeksie glikemicznym znajdują się w przedziale od 56 do 69. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym są bogate w cukier i zawierają dużą ilość kalorii.

Symbol IG

W Australii symbol IG jest częścią etykiety żywności i pojawia się na większości produktów, które spełniają określone wymagania. Jego użycie wzrosło, szczególnie w ostatnich latach, i jest obecnie powszechnie akceptowane jako część dobrego odżywiania. Produkty o niskim wyniku IG można uznać za „low-GI.”

Przeczytaj:  Odrobaczanie organizmu za pomocą diety - jak wykonać?

Ocena IG

Węglowodany są oceniane według ich odpowiedzi glikemicznej w organizmie. Im wyższy IG, tym szybciej wzrasta poziom cukru we krwi. Indeks jest oparty na skali od 0 do 100. Niższy IG oznacza, że jedzenie trwa dłużej, aby je strawić, co powoduje niższy poziom cukru we krwi. Wyższy IG oznacza, że jedzenie szybko podnosi poziom cukru we krwi.

Ocena IG a ładunek glikemiczny

Ocena IG nie zastępuje porady dietetycznej lekarza. Dobrze zbilansowana dieta powinna zawierać różnorodne pokarmy, w tym odmiany o niskim IG. Rodzaje żywności o niskim IG to produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa i niskotłuszczowe produkty mleczne. Poniższe informacje pomogą Ci dokonać wyboru żywności i przekąsek o niskim IG.

Podobne:

Udostępnij