Sprawdzona Dieta

Dowiedz się jak jeść, jakie suplementy brać i jak sobie pomóc z problemami żywieniowymi. Od lat pomagamy szerokiemu gronu odbiorców z powodzeniem.

Nadkwasota i żywność dietetyczna – co jeść

Nadkwasota i żywność dietetyczna – co jeść

Istnieje kilka podstawowych wskazówek dla osób cierpiących na zgagę. Owoce cytrusowe są główną przyczyną nadkwasoty. Banany i melony są świetnymi pokarmami na zgagę, ale unikaj tłustego mięsa i deserów. Zamiast tego jedz owoce. Dobrym wyborem są również niskotłuszczowe produkty mleczne i pełne ziarna. Dobrze zbilansowana dieta jest kluczem do zdrowego łagodzenia zgagi.

Owoce cytrusowe przyczyną nadkwasoty

Nierzadko zdarza się, że u niektórych osób po zjedzeniu owoców cytrusowych pojawia się zgaga lub kwaśny refluks. Owoce te zawierają dużo kwasu, a jeśli jesz je na pusty żołądek, kwas może wzrosnąć na tyle, by wywołać objawy zgagi lub kwaśnego refluksu. Na szczęście można uniknąć tych pokarmów, parując je z pokarmami, które są wyższe w zawartości alkalicznej. Jest to szczególnie przydatne, jeśli doświadczasz częstych uderzeń kwasowości – ta część artykułu została przygotowana przez redakcję serwisu Królowa Piękna.

Melony i banany są dobrymi pokarmami na zgagę

Banany i melony są zarówno dobrym pokarmem dietetycznym dla osób cierpiących na nadkwasotę i zgagę ze względu na ich niską kwasowość. Banany mają wysoką zawartość błonnika i pomagają regulować wypróżnienia. Zawierają również magnez, który łagodzi i uspokaja przewód pokarmowy, co zmniejsza produkcję kwasu. Są świetnym zamiennikiem tłustych mięs, zwłaszcza w śniadaniu.

Unikanie tłustych mięs

Nadkwasota jest częstym schorzeniem spowodowanym przez osłabione pasmo mięśni wokół przełyku. Pasmo to powstrzymuje kwas żołądkowy przed wypływaniem w górę przełyku, powodując rozpryskiwanie treści w górę gardła. Na szczęście istnieje wiele sposobów, aby uniknąć tego stanu i nadal jeść pokarmy, które lubisz. Ograniczając spożycie tłustych mięs i innych pokarmów, które stymulują produkcję kwasu żołądkowego, można łatwo utrzymać objawy na dystans.

Przeczytaj:  Choroby i dieta - co jeść, aby wzmocnić układ odpornościowy organizmu

Unikanie cukrowych deserów

Choć może być kuszące, aby oddać się deserowi co jakiś czas, dieta osoby cierpiącej na refluks kwasowy i GERD powinna skupić się na ograniczeniu cukru. Chociaż cukier jest zdrowym źródłem energii, jego nadmiar może pogorszyć objawy. Co więcej, wiele cukrowych deserów, w tym tych ze sztucznymi aromatami, może również prowadzić do innych komplikacji zdrowotnych. Aby pomóc zmniejszyć spożycie cukru, szukaj żywności o niższej zawartości cukru.

Unikanie kawy

Jest wiele powodów, aby unikać kawy, jeśli cierpisz na nadkwasotę. Na przykład kawa parzona na zimno ma niższą zawartość kwasu niż kawa gorąca. Dodanie mleka do kawy pomaga rozcieńczyć kwas, możesz też spróbować bezsmakowego wapnia w proszku. Te opcje nie wpłyną negatywnie na smak czy aromat napoju. A jeśli wszystko inne zawiedzie, rozważ spróbowanie mieszanki bezkofeinowej. Jeśli naprawdę musisz pić kawę, możesz również spróbować kawy parzonej na zimno.

Podobne:

Udostępnij