Sprawdzona Dieta

Dowiedz się jak jeść, jakie suplementy brać i jak sobie pomóc z problemami żywieniowymi. Od lat pomagamy szerokiemu gronu odbiorców z powodzeniem.

Dieta na chore jelita – czego unikać?

Dieta na chore jelita – czego unikać?

Istnieje kilka różnych rodzajów leczenia choroby Crohna dostępnych, a dieta dla chorych jelit może pomóc w kontrolowaniu objawów. Jednak dieta nigdy nie może zastąpić opieki medycznej. Dr Johnson podkreśla, że najlepszym sposobem postępowania jest współpraca z dostawcą usług medycznych, aby znaleźć najlepsze leczenie dla konkretnego przypadku. Terapie immunosupresyjne są opcją w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna, ponieważ są ukierunkowane na niewłaściwą odpowiedź immunologiczną jelit. Te rodzaje leczenia mogą zmniejszyć stan zapalny i mieć pozytywny wpływ na ogólną jakość życia.

Posiadasz własną działalność gastronomiczną? Dowiedz się o działaniach proekologicznych w gastronomii, jakie twój biznes może wykonywać: https://beneutral.pl/dzialania-proekologiczne-w-gastronomii!

Żywność wyzwalająca

Jeśli cierpisz na nieswoiste zapalenie jelit (IBD), możesz być przytłoczony informacjami na temat tego, czego unikać i co jeść. Jest jednak dobra wiadomość: możesz kontrolować swoją chorobę i osiągnąć remisję dzięki diecie o niskiej zawartości błonnika. Dieta ta ogranicza cukry fermentujące, fruktozę, laktozę i poliole cukrowe. Możesz również wyeliminować pokarmy zawierające galaktooligosacharydy i fruktany.

Wysokotłuszczowe pokarmy

Różne przyczyny zapalnych chorób jelit wymagają innej diety dla każdej osoby. Osoby z chorobą Leśniowskiego-Crohna, na przykład, mogą mieć problemy z trawieniem produktów mlecznych. Mogą również doświadczać nietolerancji laktozy. Osoby te są narażone na większe ryzyko wystąpienia niedoborów żywieniowych ze względu na zmniejszoną zdolność do wchłaniania składników odżywczych. Aby zaradzić objawom nieswoistych zapaleń jelit, ważne jest spożywanie pokarmów bogatych w błonnik i białko oraz ograniczenie pokarmów wysokotłuszczowych.

Białko pochodzenia zwierzęcego

Białko pochodzenia zwierzęcego w diecie jest dobrym wyborem dla osób cierpiących na IBD, ale nie jest pozbawione zagrożeń. Spożywanie zbyt dużej ilości białka zwierzęcego może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych, takich jak biegunka i zapalenie jelita grubego. Zostało również powiązane ze zwiększonym ryzykiem raka okrężnicy, cukrzycy i ogólnej śmiertelności. Należy również pamiętać, że białka mięsne mogą zawierać hem, który nie jest łatwo wchłaniany przez jelito cienkie. Ponadto aminokwasy z mięsa nie są łatwo wchłaniane przez jelito grube, co powoduje produkcję szkodliwych związków w jelicie grubym.

Przeczytaj:  Nadkwasota i żywność dietetyczna - co jeść

Dieta niskobłonnikowa

Jeśli masz zapalne choroby jelit, możesz odnieść korzyści z przestrzegania diety niskobłonnikowej. Dieta ta ogranicza fermentujące cukry, takie jak laktoza i fruktoza, a także pokarmy o wysokiej zawartości galaktooligosacharydów i fruktanów. Więcej informacji na temat diety niskobłonnikowej można znaleźć na stronie Dieta niskobłonnikowa w przypadku chorych jelit – czego unikać

Pikantne potrawy

Mogłeś słyszeć o zagrożeniach związanych z pikantnymi potrawami dla chorych jelit. Prawda jest taka, że pikantne jedzenie może faktycznie nie powodować Twojej choroby. Ale jest kilka rzeczy, które powinieneś wiedzieć, zanim zaczniesz unikać pikantnych potraw. Jeśli cierpisz na chorobę refluksową przełyku, powinieneś ograniczyć spożycie pikantnych potraw, aby uniknąć wystąpienia takich objawów jak biegunka. Powodem, dla którego twój układ trawienny uwalnia kwas z żołądka, jest słaby zawór mięśniowy. Ten słaby zawór powoduje, że kwasy żołądkowe cofają się do przełyku, powodując uczucie pieczenia, które towarzyszy uczuciu często opisywanemu jako zgaga.Podobne:

Udostępnij